Nyitva tartás

KÖLCSÖNZÉS, OLVASÓTEREM:
Hétfő:
14.00–19.00
Keddpéntek: 11.00–19.00
Szombat: 14.00–19.00

GYERMEKKÖNYVTÁR:
Keddpéntek:
11.00–18.00
Hétfő, szombat: 14.00–18.00
 
ÜGYELET
Ügyeleti időben elérhető szolgáltatások: napilapok, visszavétel, hosszabbítás, internetezés, számítógép-használat:
Hétfő: 9.0014.00
Keddpéntek: 9.00–11.00

ADATVÉDELEM
Adatkezelési tájékoztató
Gyermekkönyvtári tájékoztató
Tájékozatató elektronikus megfigyelőrendszerről
Könyvtárhasználati szabályzat kiegészítés
Nyilatkozat 16 év alattiaknak


KÖZÖSSÉGI OLDALAINK

                Facebook - Békés Megyei Könyvtár  Instagram - Békés Megyei Könyvtár
                Facebook - Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára Tumbler - Békés Megyei Könyvtár

ADATBÁZISOK

PÁLYÁZATAINK

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK

Facebook

Könyvajánló

Schiff András
Magvető
2018.
"Mondhatjuk, hogy a zene alapvetően a lélekből fakad" - vallja Schiff András, aki a Neue Zürcher Zeitung egykori rovatvezetőjének, Martin Meyernek mesélt kezdetekről, tanításról, interpretációról. A könyv első részét adó beszélgetés életútinterjú és zenei hitvallás egyszerre, a második részben a művész zenei és társadalmi témájú esszéi kaptak helyet. Schiff idegenvezetőként kíséri végig az olvasót a zenetörténet legnagyobb komponistáinak életművén, visszaemlékezik mestereire, és figyelmeztet arra is, hogy egy országnak csak akkor van jövője, ha nem feledkezik meg a múltjáról.
 
Megosztás
 
Varga Ildikó
Varga I.
2018.
A könyvet szerzője két nagy részre osztja, az első mintegy 180 oldalon Wagner Magyarországgal, a magyar kultúrával, művészeti élettel, történelemmel, társadalommal, és a magyar emberekkel való kapcsolatát írja le olvasmányosan, míg a második rész úgynevezett Függelékének csaknem 300 oldalán tudományos, eddig főként külföldön megjelentetett eredményeket, eredeti dokumentumokat, így például Wagner összes Magyarországon található levelének másolatát teszi közzé.
 
Megosztás
 
Kenneth Hamilton
Rózsavölgyi
2018.
Kenneth Hamilton egyszerre gyakorló zenész és muzikológus: zongoristaként rendszeres vendége a világ legjelentősebb hangversenytermeinek, miközben kutatásaival rengeteget tesz azért, hogy jobban megismerjük a múlt zenei gyakorlatát. Az eredetileg az Oxford University Pressnél 2008-ban megjelent könyv elragadó stílusban, ugyanakkor elmélyült érveléssel oszlatja el a zongorázás egykori aranykoráról szóló mítoszt.
 
Megosztás
 
Christopher Lawrence
Rózsavölgyi
2018.
A zeneszerző az írónál és a festőnél is rejtőzködőbben védi magánéletét - legalábbis művein keresztül ő árul el magáról a legkevesebbet. Hiába keressük a "halhatatlan kedves", Brunszvik Jozefin nyomait Beethoven ifjúkori műveiben: ha nem maradt volna fenn néhány levél és napló, a partitúrák sosem mesélték volna el nekünk, hogy egy magyar kisasszony mosolya ihlette őket. Ha nem kerültek volna elő Bartók Béla Geyer Stefi hegedűművésznőhöz írt szerelmes levelei, ma nem tudnánk, hogy első hegedűversenye egyben rendhagyó szerelmi vallomás is. Éppen ezért hiánypótló Christopher Lawrence kötete, aki arra vállalkozott, hogy a nagy zeneszerzők helyett elmesélje nekünk szerelmeik történetét.
 
Megosztás
 
Horváth Attila
Magyar Hangszermíves Céh
2018.
 
Megosztás
 
Szerkesztő: Bónis Ferenc
Balassi: Kodály Archívum
2017.
A népszerű könyv negyedik, bővített, átdolgozott kiadása nyolcvannyolc visszaemlékezést tartalmaz, abban a sorrendben, ahogyan az emlékezők kapcsolatba kerültek Kodállyal. Tanítványai, kollégái, művésztársai, kortársai egyaránt sokszínű és tanulságos történetekben idézik fel a Mester alakját. A könyv a visszaemlékezések mellett több mint száz fényképet és dokumentumot tartalmaz.
 
Megosztás
 
Deseő Csaba
Retkes Attila Kulturális Értékteremtő Kft.
2017.
A Gramofon Könyvek gondozásában megjelent, számos dokumentumértékű archív fotóval kiegészített, Kettős fogás című életrajzi könyvben a zenész gyermek- és ifjú évei izgalmas betekintést adnak a második világháború utáni évekbe, a kényszerű kitelepítések időszakába, az 1956-os forradalom néhány történésébe, a zeneoktatás akkori helyzetébe, majd a dzsessz magyarországi beindulásába, amely a Dália klub megalapításához köthető. Az emlékek felidézése mellett a hegedűs támaszkodhatott korabeli feljegyzéseire, hiszen 1965 óta elteszi noteszeit, amelyekbe minden fontos tudnivalót felír zenei tevékenységéről.
 
Megosztás
 
Phil Collins
Könyvmolyképző
2018.
A Mindhalálig Phil Collins őszinte, szellemes, kendőzetlen története dalokról, koncertekről, slágerekről, házasságokról, válásokról, a slágerlisták élére és a bulvárlapok címoldalára vezető útról. Collins azon három zenész egyike, akik egy zenekar tagjaként és szólóban is százmilliónál több lemezt adtak el - ritka magaslatokat hódított meg tehát olyan dalokkal, amelyek az egész világon megérintik a hallgatókat.
 
Megosztás
 
Szerkesztő: Csepregi János
NOW Books & Music
2018.
A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig több mint 20 évet ölel fel. Ezalatt a több mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren.
 
Megosztás
 
Oltalom Alapítvány
2016.
 
Megosztás
 
Oltalom Alapítvány
2015.
A CD-n hallható különlegesen szép dallamok, énekek mellett kották és szép illusztrációk, zenei leírások színesítik ezt a kiadványt.
 
Megosztás
 
Juhász Előd
Scolar
2017.
„…a kötetben visszaemlékezések, színes epizódok füzérét kínáljuk, személyes, egyedi élményeket, vitathatatlanul hiteles benyomásokat, melyek Kocsis portréját gazdagítják." (Juhász Előd)
 
Megosztás
 
Ónody Magdolna
Ónody M.
2017
Ónody Magdolna újabb kötete a 2008-ban kiadott „Íme a festő" c. könyvének kibővített változata, sok anyagot, táblázatot átvett az előző tartalomból. Rengeteg, több évtizede folytatott aprólékos kutatás, levelezés, adatgyűjtés eredménye ez a jelenlegi Munkácsy-monográfia.
 
Megosztás
 
Bihari Zoltán
Nemzeti Értékek
2018
A közel félszáz oldalas kiadvány az eddigi legátfogóbb összefoglaló a hazai cukrászdák világából: közel száz portré a szakma legkiválóbb szereplőivel és számos kultúr- és ipartörténeti írás vezet be a cukrászvilág rejtelmeibe, többszáz fotó kíséretében.
 
Megosztás
 
Szerkesztő: Ujhelyi Péter
Magyar Természettudományi Múzeum: Hermann Ottó Intézet
2018
A Természettár sorozat harmadik kötete A hazai emlősök szőrtani kézikönyve és a Kárpát-medence jégkorszaki élővilágát bemutató könyv után ezúttal a szitakötőket mutatja be a Magyar Természettudományi Múzeum és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft közös kiadásában.
 
Megosztás
 
Szerkesztő: Nyemcsok László
Mediaworks Hungary
2018
Idén is kiadta már hagyományosnak számító szakácskönyvét a Békés Megyei Hírlap. A Hétköznapok és ünnepek ételei olvasóink receptjei alapján, ahogyan címe is mutatja, a családok kedvenceit vonultatja fel. A könyv lapjain a beküldött receptek mellett az elkészült ételek fotóit is megtalálják az érdeklődők. A kiválasztott recepteket mesterszakácsok és -cukrászok készítették el, ezekről készültek a fényképek. Tehát az olvasó valóban azt a végeredményt fogja kapni, amit lát. Körülbelül 400 recept érkezett az olvasóktól, ebből nagyjából 140-et tudtak betenni a kötetbe.
 
Megosztás
 
Szerkesztő: Boda László
B.K.L. Kiadó
2018
A B.K.L. Kiadó Hazai úti célok nevű turisztikai könyvsorozatának harmadik kötete az Alföldön működő fürdőket mutatja be. A kiadvány 70 fürdővel foglalkozik, vagyis majdnem az összes gyógy-, termál- és wellness fürdő leírása szerepel a könyvben.
 
Megosztás
 
Péntek Orsolya
Látóhatár
2018
A Magyar fotó című kötet a kezdetektől, az első dagerrotípia elkészültétől a neoavantgárd korszakon át egészen 1989-ig mutatja be a magyar fotográfia történetének legfontosabb életműveit.
 
Megosztás
 
Beregszászi Pál
Typografika
2017
 
Megosztás
 
Tóth István
Meritum Egyesület
2018
A kötetben a magyar királyi 2. honvéd gyalogezred egykori katonái írták meg röviden harctéri emlékeiket és az orosz hadifogságban meg- és átélteket.
 
Megosztás
 
Andrew Lloyd Webber
XXI. Század
2018
Maszk nélkül című művében az elismert, díjnyertes zeneszerző páratlan, játékos stílusban vet számot az eredményeivel, a sors és a körülmények játékaival, sikereivel és csalódásaival, az éltető és ihlető szenvedélyeivel. A Maszk nélkül egy szellemes és árulkodó anekdotákkal teli életről mesél, amelyben számos híresség bukkan fel, így például Elaine Paige, Sarah Brightman, David Frost, Julie Covington, Judi Dench, Richard Branson, A. E. Rahman, Mandy Patinkin, Patti LuPone, Richard Rodgers, Norman Jewison, Milos Forman, Plácido Domingo, Barbara Streisand, Michael Crawford, Gillian Lynne és Betty Bukley.
 
Megosztás
 
szerkesztő: Vass Norbert
"Vászonról ránk néztek" : a könnyűzene és a film egymásra hatása a Kádár-korszakban : a Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának konferenciája.
 
Megosztás
 
Fazekas Gergely
A zenei gondolatok időbeli elrendezésének kérdése, vagyis a zenei forma témája valamikor a 18. század második felében tűnt fel a zeneelméleti gondolkodásban, a J. S. Bach és a zenei forma két kultúrája című könyv azonban a 18. század első felének zenéjét, elsősorban Johann Sebastian Bach életművét vizsgálja. Fazekas Gergely arra tesz tehát kísérletet, hogy feltárja, miként gondolkodtak a zenei formáról azt megelőzően, hogy a kérdés a zeneelméleti irodalom szerves részévé vált volna. A kötet párhuzamos dialógusok sorozata, amelyben párbeszédbe lépnek egymással 17-18. századi zeneelméleti szövegek, a 19. századi Bach-irodalom bizonyos szeletei, kurrens zenetudományi elméletek és Bach-darabok analízisei.
 
Megosztás
 
Földes László
Földes László eddigi fél évszázados életműve szinte valamennyi szövegét tartalmazza a most megjelenő Hobo Ludens című két kötetes könyv.
 
Megosztás
 
szerkesztő Vass Norbert
Az új könyv is tartja magát az első kötet ígéretéhez, miszerint segíti a magyar könnyűzenei élet legizgalmasabb történeteinek fennmaradását. Tizenkét történet, tizenkét különböző életút, de ami közös bennük, az a zene szeretete.
 
Megosztás