Könyvek

Szerző: Barna Imre
Európa
2017
„Nagy lelkesedéssel ajánlom tehát mindenkinek, aki minimális érdeklődést is érez Dylan iránt (vagy esetleg kíváncsi, miért kaphatott irodalmi Nobel-díjat), hogy olvassa el Barna Imre könyvét róla. Ha valaki nem ismeri a Dylan-zenéket, semmi baj, most részletes képet nyer róluk, sőt, valószínűleg kedvencekre is fog találni. Ha valaki már jobban képben van, az se csüggedjen, valószínűleg nagyon sok meglepő érdekességet és új gondolatot fog találni ebben az életrajz-regényben." (Szabó Dominik)
Szerző: Pernye András
Noran
2007
Jazzkönyvvel jelentkezett a budapesti Noran Kiadó. Méghozzá nem a ma divatos sztár-monográfiák valamelyikével, hanem egy 1964-ben megjelent munkával, Pernye András jazztörténetével. Nincs semmiféle kerek évforduló sem a szerző, sem a jazz műfaja körül, egyszerűen csak az első magyarnyelvű, tudományos igényű könyvet tették ismét hozzáférhetővé, mivel réges-rég hiánycikk volt. Hiányzott évtizedek óta az antikváriumok polcairól is, annak ellenére, hogy az elsőt, alig másfél évvel később követte egy újabb, bővített kiadás.
Szerző: Chris Ingham
Álomgyár
2020
10 nagylemez, több mint 100 millió eladott album, 9 Grammy-díj, 7 világ körüli turné, listavezető dalok sokasága, díjnyertes 3D-s mozifilm, beiktatás a Rock'n'Roll Hall Of Fame halhatatlanjai közé – a Metallica története egy elszántsággal, kitartással és önfeláldozással teli, immár közel negyvenéves utazás. A kötet könyv és album is egyben, amely sajátos módon nyújt bepillantást a banda életébe. Kísérletet tesz arra, hogy a lemezek, a dalok mögött rejlő gondolatokat kibontsa, és az olvasó elé tárja. Egy teljesen új megközelítésből mutatja be a zenekart, olyan oldaláról, amely talán nem mindenki számára nyilvánvaló.
Szerző: Alan Walker
Rózsavölgyi Kiadó
2020
Alan Walker tíz évig munkálkodott monumentális és meghatározónak szánt Chopin-életrajzán. Ezalatt az elsődleges források sokaságát böngészte át és dolgozta fel többek között Varsóban, Párizsban, Londonban, New Yorkban és Washingtonban. Lisztről írott korszakos életrajzához hasonlóan Walker Chopin zenéjének sajátságaira is páratlan érzékenységgel tapint rá, és könyve lapjain szinte megelevenedik a 19. század egyik legendás és igen szerethető művészének alakja.
Szerző: Szerkesztő: Fehér Anikó, Windhager Ákos
MMA MMKI
2018

A kötet a két zeneszerző, zenetudós életművének összehasonlítására vállalkozó előadásokat szerkesztett formában közli. A címűl választott Divertimento concertante az elméleti irányt jelzi: a concertante az értelmezések szabad versengésére utal, a divertimento pedig azt érzékelteti, hogy a tanulmányok a zenekultúra határain túlra is kitekintenek: bemutatják a magyar művelődés más területén is ható bartóki modellt.

Szerző: Szerkesztő: Gyarmati György, Péteri Lóránt
Kronosz
2019
A frissen megjelent könyvben levéltári dokumentumokon, a zenei élet szereplőinek nyilvános és magánjellegű üzenetein, kottákon, hangokon, képeken és személyes emlékeken keresztül rajzolódnak ki az 1956 körüli zenei élet mozzanatai. A tizenhárom tanulmány egymással szélesebb összefüggésrendszert alkotva járul hozzá a forradalom ma is élő történetének továbbgondolásához és megértéséhez. A kötet a zenészek forradalomban vállalt szerepét és a politikai eseményekre adott reakcióit is bemutatja.
Szerző: Dalos Anna
Rózsavölgyi
2020
A monográfia az első olyan összefoglaló munka, amely szisztematikusan vizsgálja és értékeli az 1956-től 1989-ig tartó Kádár-korszak teljes zeneszerzői termését. Dalos Anna kötete elsősorban azt kívánja bemutatni, miképp reflektáltak a különböző generációkhoz tartozó magyar zeneszerzők a kortárs nyugat-európai, illetve észak-amerikai zeneszerzői technikákra, miképpen igyekeztek új zenei tapasztalataikat beépíteni saját életművükbe és miképpen gondolkodtak a modern zenéről és általában véve a zeneszerzésről.
Szerző: Marie Fredriksson, Marie-Helena von Zweigbergk
G-Adam
2020
A Roxette énekesnőjének életrajza.
Szerző: Arvo Pärt
Rózsavölgyi
2019
Arvo Pärt korunk egyik legismertebb és legnépszerűbb zeneszerzője, aki saját maga alkotta kompozíciós technikájával, a tintinnabulival meghódította a világ zeneszerető közönségét. Ez a válogatás az ész zeneszerző saját írásait, a vele készült interjúkat és beszélgetéseket tartalmazza.
Szerző: szerkesztők: Váradi Judit, Szűcs Tímea
Debreceni Egyetemi Kiadó
2017
A nemzetközi teljesítménymérések körüli hírverés nyomása alatt jó, ha emlékeztetjük magunkat, hogy az iskola hivatása az is, hogy az egyetemes kultúra értékeinek megértésére, a nemzeti műveltség és identitás továbbadására, valamint a közösségekben együttműködők értékteremtő aktivitására sőt, életünk morális és ontológiai értelmezési keretének felfedezésére neveljen.
Több